Profesionalno usmjeravanje

Profesionalno usmjeravanje je skup aktivnosti koje pojedincima omogućavaju identificirati vlastite mogućnosti, kompetencije i interese kako bi donijeli odluke o svom obrazovanju, osposobljavanju ili kako bi efikasnije upravljali vlastitom karijerom ili napravili zaokret u karijeri. Namijenjeno je pojedincima u svim fazama njihova života i radnih prijelaza, od osnovnoškolaca koji trebaju podršku i savjetovanje oko odabira srednje škole do osoba koje više ne osjećaju ispunjenje u svom poslu ili nisu zadovoljni s odabirom karijere. Namjera profesionalnog usmjeravanja je pružiti podršku pojedincima tijekom cijelog života.

Profesionalno usmjeravanje pomaže ljudima da razmisle o svojim ambicijama, interesima, kvalifikacijama i sposobnostima. Pomaže im u razumijevanju tržišta rada i obrazovnog sustava te da to povežu s onime što znaju o sebi kako bi otkrili koji put profesionalnog razvoja im trenutno najviše odgovara. 

Ako se profesionalno usmjeravanje provodi s maloljetnom osobom koja polazi osnovnu ili srednju školu obavezan je razgovor s roditeljima te dijete i roditelj dolaze na prvi sastanak zajedno.